Yazılar

Zekat Nedir? Farz mıdır ? Zekat Kime Verilir ? Zekat Kimlere Verilmez ?

Zekat nedir ? Zekat, İslam’ın önemli bir emridir. Zekat vererek fakir ve yoksulların ihtiyaçlarını karşılayabilir, toplumda maddi adaleti sağlayabilir.

Zekat, İslam’ın beş şartından biri olan ve belirli bir mal varlığına sahip olan Müslümanların ihtiyaç sahiplerine vermesi gereken belirli bir paydır. Arapçada “artma, çoğalma, bereket ve temizlik” anlamlarına gelen zekat, malın arınması ve bereketlenmesi için Allah’ın rızası için verilen bir sadakadır.

Bakara Sûresi’nin 273. âyet-i kerîmesinde buyuruluyor ki: “Verin o fakirlere ki Allah yolunda kapanmışlardır, şuraya buraya dolaşamazlar, istemekten çekindikleri için bilmeyen, onları zengin zanneder, onları simalarından tanırsın. İnsanlardan ısrarla bir şey istemezler. Artık hayır namına ne verirseniz, hiç şüphesiz Allah onu bilir.”

Zekat İbadetinin Farz Oluşunun Hikmetleri:

  • Fakir ve yoksulların ihtiyaçlarının karşılanması
  • Toplumda maddi adaletin sağlanması
  • Zenginlerin mallarının arınması ve bereketlenmesi
  • Cömertlik ve paylaşma duygusunun geliştirilmesi
  • Allah’a şükretmenin bir göstergesi olması

– Sadakalar, ALLAH’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, ALLAH yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. ALLAH hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Tevbe 60)

– İçlerinden, “Eğer ALLAH bize lütuf ve kereminden verirse mutlaka bol bol sadaka veririz ve mutlaka salihlerden oluruz” diye ALLAH’a söz verenler de vardır. (Tevbe 75)

– Sadakalar hususunda gönüllü bağışta bulunan mü’minlerle, güçlerinin yettiğinden başkasını bulamayanları çekiştirip onlarla alay edenler var ya; işte ALLAH asıl onları maskaraya çevirmiştir. Onlar için elem dolu bir azap vardır. (Tevbe 79)

– Onların mallarından, onları kendisiyle arındıracağın ve temizleyeceğin bir sadaka al ve onlara dua et. Çünkü senin duan onlar için sükûnettir (Onların kalplerini yatıştırır.) ALLAH hakkıyla işitendir, hakkıyla bilendir. (Tevbe 103)

– Başbaşa konuşmanızdan önce sadakalar vermekten çekindiniz mi? Bunu yapmadığınıza ve ALLAH da, sizi affettiğine göre artık namazı kılın, zekatı verin, ALLAH’a ve Resülüne itaat edin. ALLAH bütün yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır. (Mücadele 13)

– “Sen, Ehlikitap olan bir topluma gidiyorsun. Onları davet edeceğin ilk şey, Allaha ibadettir. Onu bilip anladıklarında, Allahın günde beş vakit namazı farz kıldığını bildir. Bunu kabul edip uygulamaya başladıklarında, Allahın, onlara, mallarından, zenginlerden alınıp, fakirlere verilecek olan zekâtı farz kıldığını bildir. Zekât alırken, halkın gözünde kıymetli olan mallarından uzak dur. Zulme uğrayanın bedduasından da kaçın. Çünkü, onun bedduası ile Allah arasında hiçbir perde yoktur.” (Buhârî)

Zekat Kime Verilir :

Zekat, Kur’an-ı Kerim’de belirtilen 8 sınıfa verilebilir:

  1. Yoksullar: Hayati ihtiyaçlarını karşılayamayan kişiler.
  2. Düşkünler: Fakirlik sınırının altında yaşayan ve çalışamayacak durumda olan kişiler.
  3. Zekat Görevlileri: Zekatın toplanması ve dağıtılması ile görevli kişiler.
  4. Kalpleri İslam’a Isındırılacaklar: İslam’a yeni giren veya Müslüman olmaya meyilli kişiler.
  5. Allah Yolunda Çalışanlar: Cihat edenler, ilim öğrenenler ve din görevlileri.
  6. Yolcular: Yolda kalmış ve ihtiyaç sahibi olan kişiler.
  7. Borçlular: Borcunu ödeyemeyecek durumda olan kişiler.
  8. Köleler: Özgürlüklerini satın almak isteyen köleler.

Zekat Kime Verilmez :

  • Zenginler
  • Ana, baba, büyükanne ve büyükbabalar
  • Çocuklar ve torunlar
  • Akıl baliğ olmayan çocuklar
  • Müslüman olmayanlar

Zekatın Miktarı:

Zekatın miktarı, kişinin sahip olduğu mal varlığının türüne ve değerine göre değişir. Zekat nisabı, belirli bir mal varlığına sahip olmanın zekat vermeyi farz kılması anlamına gelir. Her malın zekat nisabı farklıdır. Altın, gümüş, ticaret malları, hayvanlar ve zirai ürünler için farklı zekat nisapları belirlenmiştir.

Zekatın Ne Zaman Verileceği:

Zekat, her sene bir defa verilir. Zekatın verileceği zaman, kişinin zekat nisabına ulaştığı zamandır. Kişi, zekat nisabına ulaştıktan sonra bir sene boyunca elinde bulundurduğu malın zekatını verir.

Bu ibadetin Faydaları:

  • Fakir ve yoksulların ihtiyaçlarının karşılanması
  • Toplumda maddi adaletin sağlanması
  • Zenginlerin mallarının arınması ve bereketlenmesi
  • Cömertlik ve paylaşma duygusunun geliştirilmesi
  • Allah’a şükretmenin bir göstergesi olması

Zekat Hakkında Bilgiler:

  • Zekat, İslam’ın beş şartından biridir.
  • Zekat, malın arınması ve bereketlenmesi için verilir.
  • Zekat, belirli bir mal varlığına sahip olan Müslümanların vermesi gereken bir paydır.
  • Zekatın kimlere verileceği ve miktarı Kur’an-ı Kerim’de belirtilmiştir.
  • Zekat, her sene bir defa verilir.
  • Zekatın birçok faydası vardır.

Zekat Bağışı Yapmak:

Zekatınızı güvenli bir şekilde bağışlamak için tıklayabilirsiniz.

Kaynaklar ve Faideli Linkler :

Zekat ve Verileceği Yerler Fıkıh ve Usûl-i Fıkıh Fazilet Neşriyat Ebul-Hasan Ahmed Hamedani Çamlıca Kitap (camlicakitap.com)
MUHTASAR İLMİHAL (fazilet.com.tr)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.